Rijeka mrežnica

LJEPOTICA MREŽNICA – HRVATSKI I EUROPSKI FENOMEN

Rijeka Mrežnica (ili Mrižnica kako ju nazivaju stanovnici njenih obala) najpoznatiji je simbol Duge Rese i jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija hrvatske unutrašnjosti. Razlog tomu je njena gotovo nadnaravna ljepota, iznimna čistoća i bistrina te bogatstvo životinjskog i biljnog svijeta koji ju nastanjuje.

Izvire kod Slunja, a ulijeva se u rijeku Koranu kraj Karlovca. Duljina joj iznosi 64 kilometra te je ukrašena s 93 sedrene barijere te desetcima slapišta i poslapaka. Slapovi, jedan ljepši od drugog, nižu se cijelim njenim tokom, a čak šest ih je više od šest metara.

Njene obale nastanjene su još od drevnih prapovijesnih vremena, a stari Rimljani, Iliri te prvi Hrvati su iza sebe ostavili brojne arheološke nalaze. U naselju Zvečaj povijesni spisi spominju istoimeni tvrdi grad, a karlovački povjesničar i kroničar Radoslav Lopašić je 1895. godine u svojoj knjizi Oko Kupe i Korane zabilježio da je neki grad stajao “u samoj Mrežnici, jer se zidine u njoj vide osobito ljeti, kada je voda plitka”. Riječ je o srednjovjekovnom naselju Mlaka koje je stajalo na mjestu današnjeg Svetog Petra Mrežničkog.

Obrambena zdanja uzdizala su se diljem mrežničke doline, a posebnu su važnost imala za vrijeme protuturskih ratova.

Poduzetno stanovništvo stoljećima je iskorištavalo vodnu energije svoje Mrežnice te uz nju sagradilo brojne mlinove (vodenice) od kojih mnogi postoje i danas te su prenamijenjeni u turističke svrhe. Od mrežničkih mostova posebno treba izdvojiti stari drveni most u Belavićima koji je najduži takve vrste u cijeloj Lijepoj Našoj.

Hrvatski i europski fenomen, Mrežnica je danas odredište domaćih i stranih turista, izletnika i pustolova željnih adrenalinskih užitaka. Posjetiteljima nudi mogućnost uživanja u kupanju, plivanju i sunčanju, a posebno je omiljena među raftingašima, kanuistima i kajakašima.

Mrežničke uvale, kupališta i slapovi predstavljaju savršeno mjesto za bijeg od gradskih gužvi i vreve. Njeno ime je u suvremenoj Hrvatskoj postalo sinonim za aktivni odmor i uživanje u prirodi. Mrežnica je srž identiteta te ponos svakog Dugorešana i Dugorešanke.